Miért nem “vizez” a nagynyomású porlasztásos technológia?

Amennyiben a vizet elegendően nagy nyomáson – legalább 70 bar nyomáson – és megfelelően kis furatú fúvókán keresztül porlasztjuk a levegőbe, akkor a víz mikroszkópikus ( jellemzően néhány nano méter ) méretű cseppecskékre oszlik el. Ezek a cseppecskék a levegővel érintkezve olyan gyorsan párolognak el, hogy 1-2 méteres távolságra a fúvókától már csak elpárolgott víz lesz. Ami pedig elpárolgott, az már nem vizezi a környezetét. A kis nyomású nem nyújt kielégítő megoldást és az ilyen porlasztás azért nedvesít, mert a létrehozott cseppecskék nem elegendően kicsik, így a kifújt vízmennyiségének nincs ideje elpárologni mielőtt a földre esne.

Miért gazdaságos a nagynyomású porlasztásos párásítás és hűtés üzemeltetése?

A nagy nyomású porlasztásos párásítás, párahűtés mind hatékonysága, mind energia mérlege miatt rendkívül hatékony megoldás. Párahűtésként azért nagyon hatékony, mert a párolgás rendkívül nagy mennyiségű hőt tud elvonni a környezetből. Egy darab fúvóka hűtőhatása több mint 2 kW, amit a környezetből nyerünk, vagyis ezáltal hűtjük azt. Ez mennyiség megfelel egy hagyományos fali klíma berendezés teljesítményének. Az ilyen megoldással történő párahűtés vagy párásítás, pedig azért nagyon gazdaságos, mert a porlasztáshoz szükséges villamos energia igény a környezetből elvont hőenergiához viszonyítva elenyésző (mindössze 1-2%), magyarul csak a villany motor és a szivattyú villamos ellátását kell biztosítani, a különbözetet maga a párolgás fizikai folyamata biztosítja. Az egyszerű működési elv és kiépítés miatt ( impulzus üzem ) a bekerülési, üzemeltetési és karbantartási költségek is töredékei a hagyományos klimatizálási megoldásoknak.

Miért dugulás mentes a rendszer?

A nagynyomású, speciális fúvókákon keresztüli víz porlasztás akkor tud dugulásmentesen működni, ha sem belülről, sem kívülről nem kerül idegen vagy nem kívánatos anyag a rendszerbe. Ehhez általában legalább ivóvíz minőségű tisztaság és minél alacsonyabb vízkeménység kell. A vízkő miatt eldugulhatnának a fúvókák, ezért a porlasztás előtt a vízből az ásványi anyagokat (leginkább a kalciumot és a magnéziumot) ki kell vonni. Erre szolgálnak vízlágyító berendezéseink. Az ügyfél igényétől és a felhasználás jellegétől függően akár ultra tisztaságú ( UPW ) víz előállítására is képesek vagyunk. A külső tényezőket tekintve a rendszerbe az üzemszerű folyamatos belső túlnyomás és a szűrőbetétek használata miatt kívülről semmiféle szennyeződés nem tud bejutni.

Képes-e a változó vízigényt kiszolgálni a megoldás?

Párásítás és párahűtés során a környezeti paraméterek folyamatosan változnak. Ez azt jelenti, hogy egy adott páraszint fenntartása nem folyamatos és azonos mennyiségű porlasztott víz befújását igényli. Ez hatványozottan igaz ott, ahol több zóna, azaz egymástól eltérő pára vagy hűtés igényű területet kell kezelni. Rendszereink erre is képesek, a Ditusz Kft. gépészeti megoldása tetszőleges vízigényt képes nagynyomású vízzel kiszolgálni akár egyetlen nagynyomású szivattyú egységgel is. Az ilyen jellegű gépészeti megoldásainkat páragenerátoroknak hívjuk. Ha az aktuális vízigény csak egyetlen fúvóka használata jelenti, vagy akár egy időben az összesre szükség van, a páragenerátor saját teljesítményét automatikusan a kívánt vízigényhez skálázza. A rugalmas vízigény kiszolgálás jelentős terhelést jelent a csak szivattyú üzemmódban fellépő működéshez képest. Megoldásaink kellően robosztusak és méretezettek a feladat ellátásához, gond nélkül megbirkóznak bármilyen mértékű vízigénnyel.

Milyen hűtőhatása van a párahűtésnek?

A párahűtésnek óriási a hűtőhatása. Amennyiben egy fúvókával porlasztott víz párolgása miatti környezeti hőelvonását hűtésnek tekintjük, akkor egy fúvóka hűtőkapacitása egy hagyományos split klíma beltéri egységének hűtőhatásával azonos, ez kb. 2 kW teljesítmény. Ilyen fúvókákból pedig több százat is használhatunk. 100 fúvóka hűtőhatása már 200 kW, ami akkora hűtőhatás, hogy lehetővé teszi akár nyílt, vagy nagyon nagy belső terek gazdaságos hűtését is. Nagy belső terek hűthetőségéhez feltétlenül szükség van megfelelő légcserére is, ami szellőztető légtechnikai berendezésekkel biztosítható.

Jelent-e egészségügyi kockázatot a párásítás használata?

A nagynyomású porlasztással történő párásítás nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot amennyiben megfelelő tisztaságú és kezelésű vizet porlasztunk ki. A Ditusz Kft. berendezéseiben az előszűréseken kívül csíramentesítő UV szűrőket is alkalmazunk. Emellett a párásító rendszereink rendszeres automatikus átmosó, tisztító funkcióval is el vannak látva. Ezáltal teljesen tiszta, csíramentes vizet porlasztunk csak ki, ami semmilyen módon nem egészség károsító. Épp ellenkezőleg, a megfelelő páratartalom biztosítása növeli a humán komfortot és nem kell a nyálkahártyák szárazságával járó kellemetlenségeket elviselni. Sőt a párásítás bizonyítottan önmagában is képes tisztítani a levegőt, azáltal, hogy a levegőben lebegő port és egyéb káros anyagokat a cseppecskék megkötés által kiülepítik. A rendszerbe a folyamatos belső túlnyomás miatt kívülről semmiféle szennyeződés vagy egészségre ártalmas ágens nem juthat be.