Probléma

Az elektronikus eszközök, nyomtatott áramköri kártyák, alkatrészek valamint ezek gyártóberendezései és a tárolt adatok is rendkívül érzékenyek elektrosztatikus kisülésre. Gyártásuk során a megfelelő páratartalom biztosítása elengedhetetlen. Az elektrosztatikus kisülés (ESD) két elektromosan töltött tárgy közötti hirtelen áramlás, amelyet érintkezés okoz. Az ESD akkor fordul elő, amikor a különböző töltésű tárgyak közel kerülnek egymáshoz.

Hagyományosan mechanikus úton, töltéselvezető ruházattal és kiegészítőkkel védekeznek a jelenség ellen, de sok esetben ez nem biztosít kielégítő védelmet. Számos ESD esemény látható vagy hallható szikra nélkül fordul elő. Egy viszonylag kis elektromos töltést hordozó személy sokszor nem is érzékeli a kisülést, amely azonban elegendő lehet az érzékeny elektronikus alkatrészek károsodásához.

Kontrollált páratartalom

Folyamatos légcsere

Elektrosztatikus kisülés védelem

Megoldás

Az ESD ezen láthatatlan formái közvetlen meghibásodást okozhatnak az eszközben, vagy befolyásolhatják az elektronikus eszközök hosszú távú megbízhatóságát és teljesítményét. Az ESD egyes elektronikai komponensekre gyakorolt ​​hatásai sokszor csak a termékek használatbavételi életciklusában válhatnak nyilvánvalóvá.

A feltöltődés okai lehetnek: Két anyag közötti súrlódás utántöltést eredményez, pl. szőnyegen járás, műanyag fésű száraz hajra dörzsölése vagy műszálas ruhaneműk viselése stb. A legtöbb elektronikai gyártó próbál védekezni az ESD ellen, elektrosztatikus védőterületeket létrehozásával, feltöltődésre hajlamos anyagok használatának kerülésével, földelő eszközök alkalmazásával, de az egyik legideálisabb módszer a páratartalom szabályozás az ESD kiküszöbölésére.

40% relatív páratartalom felett a padlón, szőnyegeken, asztali szőnyegeken és más területeken nagy mértékben csökken a felületi ellenállás. A párásítók nedvességet adnak a levegőnek, így a levegőben lévő nedvesség egy vékony védő réteget képez a felületeken, amely természetes vezetőként szolgál az elektromos töltések eloszlatására. Amikor a páratartalom 40% relatív páratartalom alá csökken, ez a védelem megszűnik, és a munkavállalók normális tevékenysége miatt a tárgyakat statikus elektromosság tölti fel. Ez okozhat kisüléseket.

Előnyök:

+ Nagy pontosságú technológiai páratartalom szabályozás (+/- 2% )
+ Por, szag, káros anyag megkötés
+ Járulékos nyereség, 2-3 C fokos hűtés hatás a nyári időszakban
+ Humán komfort növelése
+ Távfelügyelet, monitorozás, adattárház audithoz

Érdeklődjön kollégánknál!

Esettanulmány:

Sanmina : Járfás Imre : üzemeltetési vezető, ESD, párahűtés, levegő tisztítás, energia hatékonyság

“ Az elektronikai eszközeink gyártása közbeni sztatikus kisülések elkerülése (ESD) mellett a párásító rendszert a nyári időszakban hűtés rásegítésre is alkalmaztuk, melynek köszönhetően átlagosan 2-3 Cº-kal csökkent a csarnokok léghőmérséklete. Ezzel jelentős hűtési energia költséget takarítottunk meg.

Járulékos hatása a párásító rendszer működésének, hogy sokkal tisztább a levegő a csarnokokban. A több mint 3 éves, problémamentes üzemeltetési tapasztalatunk alapján bátran ajánljuk a rendszert azokra a felhasználásokra, ahol fontos a pontos páratartalom szabályozás, a megbízható működés és az Interneten keresztüli távfelügyelet lehetősége ”.